Post-korrektion:

Hvordan ser markedet ud i dag?

Aktiemarkedet i dag

Hver dag vågner vi op til nyheder om krig i Europa, energikriser, knaphed, stigende omkostninger og inflation. Siden den dag i marts 2020, hvor en global pandemi tvang landet til at lukke helt ned, har vi levet i en virkelighed, der kræver større omstillingsparathed og overvågenhed end nogensinde før. Vi har vænnet os til, at vi vitterligt ikke kender dagen, før solen går ned.

Vores forbrug har ændret sig. Vores syn på verden har ændret sig. Tilliden til de store institutioner som folketinget, bankerne, pressen og store multinationale selskaber er svækket, og det giver udslag på alt fra aktiehandel, investeringer, meningsmålinger og ikke mindst meninger om vores folkevalgte politikere.

For den almindelige dansker kan det være svært at spå om aktie- og boligmarkedets udvikling i en tid for flerdoblinger af priser på el og varme. Det er svært at gennemskue, om det giver mening at binde en større del af opsparingen i et sommerhus, når det er blot er 60 % af købsprisen, der kan finansieres, og man dermed skal deponere 40 % af opsparingen i et sommerhus, som kan risikere at droppe i værdi i samme takt, som priserne på strøm og opvarmning stiger til de astronomiske højder, vi er vidner til i disse dage.

Investering i luksusure

På markedet for investeringsure har vi set korrektioner hen over foråret. Et marked, der har udmærket sig ved at være stabilt stigende igennem de sidste mange år helt uden dyk eller bemærkelsesværdige udsving.
En sådan korrektion kan skabe spekulationer om kommende krak og Rolex-bobler, der er ved at sprænge. Det er forståeligt, at der kommer mange reaktioner, når et stabilt marked pludselig begynder at bevæge sig uventet.

Men uagtet at bl.a. visse Rolex-modeller viste tab på op mod 30 % i løbet af det sene forår i år, så skal vi huske, at det er tab ovenpå en enorm vækst i værdi over en årrække. Således så vi, at modeller, der tabte de fermøse 30 % landede på priser svarende til det niveau, modellerne lå på i tredje kvartal i år 2021. Et fald, ja. Et dramatisk fald, nej.

Den rette investering

Lad os vende tilbage til markedet for ejendomme. Når vi kigger på husprisernes udvikling over de seneste 50 år, ser vi, at priserne trods op- og nedture – sågar store op- og nedture, at ejendomshandel fortsat er en yderst rentabel forretning.

Det er stadig en sandhed, at der er stor sikkerhed i at investere i mursten. Men i en tid med ustabilitet på de finansielle markeder og stigende energipriser, er der en stor risiko forbundet ved at binde mellem 20 og 40 % fri likviditet i så stor en investering som huse, sommerhuse eller udlejningsejendomme kan være.

Endvidere vil ustabiliteten og de stigende priser på el og varme gøre det sværere at realisere et hurtigt salg af ejendomme i en situation, hvor det er vigtigt at få frigivet kapital på kort sigt.

Tilbage til markedet for investeringsure. Når vi kigger på prisudviklingen på markedet for investeringsure over de seneste mange år, ser vi, præcis som på ejendomsmarkedet, en stigende kurve på prisudviklingen. På urene er kurven blot stejlere.

Investeringsrådgivning i luksusure

En af årsagerne til, at vi oplever en stadig større tilgang af investeringsklienter er, at de ser en mulighed for at investere tungt i en portefølje med aktiver, der er let realiserbare og som har en procentvis stor stigning over kort tid.

På ejendomsmarkedet er det ikke muligt først at sælge annekset fra, for derefter at sælge garagen, stuen og 1. sal fra i små bidder, hvis man pludselig skulle stå i en situation, hvor har brug for en øget likviditet.

Men en portefølje bestående af attraktive investeringsure, giver en muligheden for at skrue op og ned for den bundne kapital i takt med at ens eget behov for likviditet stiger eller falder. Det ser vores investeringsklienter. Og det i sig selv giver en stigende interesse i at skabe en tung portefølje bestående af investeringsure. Her hjælper vi gerne med at sammensætte en portefølje, der sikrer en høj omsætningshastighed, et sundt mix mellem kategori og pris og en vare, der er så meget mere end blot tal på en skærm.

© 2024 All rights reserved