Rolex Milgauss

Nu skal det dreje sig om et af Rolex mest funky og vovede ure gennem tiderne; Milgauss

The Circle of Life

Hvert år forud for Watches & Wonders sidder branchens eksperter og bloggere, klar ved tastaturet og foran videokameraet for at bringe artikler og VLOG’s med forudsigelser omkring Rolex’s nyudgivelser. Det gør vi også selv her hos UrHandleren. I år var ingen undtagelse. Men hvad der ofte går ubemærket hen, eller i bedste fald ikke får den opmærksomhed fra pressen som indflydelsen på urmarkedet rent faktisk retfærdiggør, er hvilke ure der pludselig ophører med at eksistere.

Hos Rolex har de, på direktørgangen, samme mantra som jeg har, når det vedrører min kærestes klædeskab; når et nyt par sko kommer ind, skal et andet par sko ud. The circle of life, kan man vælge at kalde det.

At Rolex Daytona med diverse skiver; John Mayer, lys blå og Meteorite, Rolex Datejust 41mm med Meteorite og Rolex Cellini nu ikke længere er en del af sortimentet, vil vi muligvis behandle senere – nu skal det dreje sig om et af Rolex mest funky og vovede ure gennem tiderne; Milgauss

Det er med en vis vemodighed, at vi i dag skriver en nekrolog over Rolex Milgauss-uret. Efter mange års produktion, har Rolex besluttet at stoppe produktionen af dette unikke og særlige ur.

Udviklet i 1953 til at modstå magnetfeltinterferens på op til 1.000 gauss, blev Milgauss hurtigt en favorit blandt videnskabsfolk og ingeniører, der havde brug for et ur, der kunne fungere i stærke magnetfelter. Ifølge Rolex blev uret da også båret af forskerne på CERN, European Organization for Nuclear Research, i Geneve, hvilket uden tvivl har været medvirkende til at gøre uret til et unikt symbol for videnskab og teknologi. Efter at have været forsvundet fra katalogerne i 20 år, blev en ny version af uret lanceret i 2007 med en karakteristisk turkis skive, orange lyn-formet sekundviser, og en grøn safirkrystal, som var en verdensnyhed for Rolex.

Se mere om et andet anti-magnetisk ur; IWC Ingenieur på vores Youtube kanal her

Milgauss var altid en lidt kontroversiel model, da dens størrelse og tykkelse adskilte sig markant fra andre Rolex-ure på markedet da det blev frigivet. Men det var også netop denne forskellighed, der gjorde uret til et særligt og eftertragtet objekt for samlere og entusiaster. Milgauss har aldrig været mainstream, men har alligevel fundet vej til håndledet på flere celebreties. Jennifer Anniston, Anthony Kiedis, Eric Clapton, Will Farrell, Tom Hanks, Sylvester Stallone, Jake Gyllenhaal, James May og Conor O’Brien er alle blevet spottet bærende et Rolex Milgauss i offentligheden. Og sågar i Jurassic World: Domination bærer hovedperson Ian Malcom et Rolex Milgauss. Kunne han som forsker og matematiker med speciale i kaosteori bære andet?

Det mest populære Milgauss er uden tvivl 116400GV Z-blue. Lanceret i 2014 med en metalblå skive og den unikke krystal med grønt skær i kanten, er det en kombination der ikke findes i en anden Rolex model overhovedet. Afhængigt af lys og vinkel, giver samspillet mellem skive og glas et smukt spil der veksler mellem forskellige nuancer af både grøn og blå.

Fakta: Navnet Milgauss kommer af det franske ord for 1.000; ”mille”, og ”Gauss” som er måleenheden for mængden af magnetisme i et område.

Adieu, Milgauss

Desværre er tiden nu kommet for Rolex til at tage afsked med Milgauss. Det er et ur, der vil blive savnet af mange, men det vil altid forblive en vigtig del af Rolex’s historie og arv. Vi tager afsked med Milgauss med taknemmelighed for de mange år, hvor det var en del af Rolex-familien, og vi vil altid huske det som et unikt og særligt ur, der betød noget helt specielt for mange mennesker.

Men Milgauss lever alligevel videre. Og det er måske en endnu mere interessant tilværelse uret kommer til at nyde end tidligere. Det er nemlig sandsynligt, at Rolex Milgauss’ eftertragtethed og markedspris vil stige nu, hvor modellen er blevet afbrudt. Det skyldes helt simpelt, at når et produkt ophører med at blive produceret, kan det øge efterspørgslen og dermed markedsprisen på det eksisterende udbud.

Dette fænomen er især udbredt i luksus- og samlervaremarkedet, hvor eksklusivitet og sjældenhed er nøglefaktorer, der påvirker prisfastsættelsen. Det kan forventes, at efterfølgende spekulation fra samlere, investorer og forhandlere vil føre til en stigning i prisen på brugte Rolex Milgauss-ure på markedet.

Et tydeligt vidne herpå er, at der i dagene omkring 1. april 2023 hvor Milgauss under Watches & Wonders fik dødsstødet, på globalt plan var over dobbelt så mange Googlesøgninger på ”Milgauss” end i 2007 da det blev nylanceret. Som et endnu tydeligere vidne herpå, er prisudvikling siden nyheden om Milgauss’ exit fra den store scene.

Den uden tvivl mest populære udgave af Milgauss gennem tiden, 116400GV Z-blue, er allerede blevet påvirket. Endda ret kraftigt! Så sent som i de første måneder af 2023, handledes uret i omegnen af 85-100.000 kr. I dag, i april samme år, nærmer markedsprisen på uret sig de 110-125.000 kr! Det er en stigning på henved 30-40 % på ganske få måneder!

Markedsprisen begyndte at røre på sig allerede de rygterne begyndte at løbe forud for Watches & Wonders, og da Rolex’s 2023 lineup blev præsenteret i Genéve og det kunne bekræftes at Milgauss manglede, tog de endnu et spring. Det skal dog bemærkes, at priserne på ure kan være meget volatile i disse dage, hvor mange ure tages af markedet for at vente på eventuelt endnu højere priser i fremtiden, mens andre vælger at tage et stik hjem ved at sælge i markedet til nuværende priser. Indenfor et par måneder vil markedsprisen formentlig stabilisere sig mere.

Hvordan priserne fremadrettet vil arte sig, kan være svært at forudse. Bliver der næste år til Watches & Wonders præsenteret en efterfølger eller opdateret udgave af Milgauss? Og hvordan tager markedet i givet fald imod en ny udgave?

© 2024 All rights reserved