Fortid og nutid
Tudor Watches. Den rebelske og mere rå lillebror til Rolex, skabt af Rolex-grundlægger Hans Wildorf i 1926 som et mere overkommeligt alternativ, men med samme fokus på kvalitet, pålidelighed og præcision.
I starten benyttede man off-the-shelf værker, men urkasser og lænker fra Rolex, endda ofte med Rolex-branding, for at opnå pålidelighed og kvalitet mens man stadig opretholdt sine prismål.
I modeindustrien er det efterhånden normalt, at store brands skaber et mere prisvenligt ”junior-brand” med stærk tilknytning til moderbrandet. Ofte er det med henblik på at tiltrække et yngre og mere vovet publikum, som med tiden kan vokse sig moden (og velhavende?) nok til at blive trofast forbruger af moderbrandet. Tænk på Ralph Lauren’s ”Polo Ralph Lauren” eller Giorgio Armani’s ”Emporio Armani”, og det hele giver måske mening. Det samme så Hans Wildorf for næsten 100 år siden.
Tudor finder for alvor sin identitet i midten af 1900-tallet. I 1954 lancerede man, med hjælp fra Rolex, sit første vandtætte ur; Oyster Prince Submariner, og i 1956 sendte man to modeller; ref. 7922 og 7923 til test hos forskningsinstituttet G.E.R.S. i Toulon. Efter grundige undervands- og tryktest lød resultatet, at vandtætheden var ”perfekt” og urene funktionerede ”fuldstændigt korrekt”. Det ledte til, at man udviklede ref. 7924 ”Big Crown” vandtæt til 200m, og i 1959 blev et Oyster Prince Submariner udstyret med crown guards, ref. 7928, udleveret til dykkere i den franske flåde, Marine Nationale.
Uret blev et vigtigt arbejdsredskab blandt de franske dykkere og specialstyrker, der havde brug for et pålideligt værktøj til at vise deres tid under vandet, og til at time og koordinere angreb og indsættelser. Tudor Submariner Marine Nationale-urene havde karakteristiske kendetegn; var markeret med MN (Marine Nationale) og årstallet hvor det enkelte ur blev udleveret. Tudor leverede urene uden remme, og den franske flåde udstyrede dem selv med remme der kunne anvendes både med våd- og tørdragter. Tudor leverede ure til Marine Nationale helt op til i 1980’erne, og urene er i dag ekstremt eftertragtede blandt samlere. Også US Navy var blandt kunderne til Tudors Submariner.
Hvorfor er alt dette interessant her næsten trekvart århundrede senere? Jo, sandheden er, at historien om Tudor og Marine Nationale stadig præger Tudor, deres ure og deres designsprog. Der er stadig elementer som ”snowflake-hands” (de karaktiske timevisere med kvadraten, på spidsen, der skal gøre dem lettere at adskille fra minutviseren) og den blotlagte krone, der går igen i deres nuværende ure. Og på Watches & Wonders i foråret 2023 i Genéve, mængede Tudor sig med superstjerner som Patek Philippe, Panerai og Jaeger LeCoultre, og sammen med IWC der præsenterede en relanceret Ingenieur, med sit Black Bay 54 der er en hyldest til det første Oyster Prince Submariner fra 1954, kandiderede de efter vores mening til star of the show.
Både IWC Ingenieur og Tudor Black Bay 54 gjorde i øvrigt vores egen COO og urtosse, Søren Søltoft Holmboe blød i knæene. Det er der kommet et par film ud af på urhandleren.dk, hvilke du kan se her: IWC Ingenieur – Tudor Black Bay 54.
Når Tudor vælger at omfavne sin historie som leverandør af profesionelle dykkerure – ægte tool watches – i så høj grad, og her i 2023 positionerer sig som producent af tilgængelige, relativt set, moderne udgaver af tool watches klapper vi i hænderne. Tudor træder for alvor ud af storebror Rolex’s skygge, og med brand ambassdører som stilikon og tidligere fodboldspiller David Beckham og cykelstjerne Fabian Cancellara og store sponsorater i bl.a. fridykning, rugby og surfing, viser det tydeligt et statement om, at man nu er helt sin egen og man har styr på sin målgruppe.
Tudor er for alvor begyndt at finde deres egen identitet og det skaber en betydelig tiltrækningskraft blandt ur-entusiaster. Især formår Tudor at fange et unikt segment af ur-entusiaster, der søger både stil og eventyr.
Hvor man tidligere ofte har betragtet et Tudor som et billigere Rolex, der på ingen måde har været omgivet af prestige at bære, begynder det nu langsomt at ændre sig. At bære et Tudor, kan nu pludselig ses som et statement om at ”jeg har i hvert fald ikke et Rolex Submariner som alle de andre”, at man tør skille sig ud. Deres strategi om at positionere sig som et mærke, der tør skille sig ud, viser deres dybe forståelse af deres målgruppe. Denne stigende popularitet og anerkendelse vil uundgåeligt føre til øget efterspørgsel efter Tudor-ure og dermed øge deres værdi. Well done, Tudor.
Men det er ikke kun i brandingen og markedsføringen at Tudor træder sine egne fodspor nu. Næsten 100 år skulle der gå, før Tudor her i 2023-lineup’et har udfaset brugen af modifikationer af andres værker, og alene benytter sine helt egne in-house værker. Faktisk har Tudor nu så stor tiltro til sin egne værker, at de ikke blot er COSC-certificerede, men METAS-certificerede.
Hvad er METAS?
METAS er det schweiziske forbundsinststitut for metrologi, der har hovedkvarter i Bern, Schweiz. METAS definerer sig selv som “det føderale kompetencecenter for alle spørgsmål relateret til måling og for måleudstyr og måleprocedurer” – og dette kan ofte omfatte en bred vifte af forskellige emner og enheder, herunder armbåndsure som jo måler tid.
METAS certifikationen er en ny, endnu skrappere, certifikation skabt af Omega og Metas i fællesskab. Certificeringen består af 8 tests, bl.a. vandtæthed, følsomhed mod temperaturudsving og præcision. Hvor et COSC-certificeret chronometer må svinge -4/+6 sekunder i døgnet, må et METAS-certificeret chronometer kun svinge 0/+5 sekunder. Samtidig er kravet til anti-magnetismen 15 gange så stort som ellers.
Tuder havde på Watches & Wonders udstillet en timeline med hele serien af Tudor Submariner startende tilbage fra 1954 og indtil den måtte lade livet i 1999 – for at genopstå som Black Bay 58.
Det kan måske virke som overkill i 2023, hvor vi alle alligevel har vores iPhone på os 24/7, eller en anelse irrelevant i et investeringsperspektiv. Det mener vi, at det, på ingen måde er!
Det er en klokkeklar strategi for Tudor at gå Metas-vejen for at placere sig på minimum Omega niveau eller derover. Og det synes vi er genialt. Vil man placere sig om en ur-producent i luksussegmentet og være garant for høj kvalitet, går det ikke, at man i sine ure benytter værker der også ligger i langt billigere konkurrenter. Vi tror på, at det vil medvirke til gøre Tudor attraktiv for en endnu større køberskare og dermed en øget efterspørgsel på Tudor-ure i fremtiden.
Vi kan heller ikke glemme den pointe, at der nu pludselig er opstået Tudor-ure der ikke længere findes. Tidligere kunne Tudor-ure med ETA-værker kendes på teksten ”SELF WINDING” ved klokken 6 på skiven. Vi har tidligere skrevet om Rolex Milgaus, der under Watches & Wonders blev fjernet fra produktkataloget, og den effekt det allerede har haft på priserne her få uger senere. Vi forventer at se noget lignende med Tudors ETA-ure.
Så selv om Tudor på den ene side distancerer sig mere og mere fra Rolex, kan man argumentere for, at Tudor i virkeligheden nærmer sig Rolex.
Tudors rebelske og dristige positionering og nu også endnu højere kvalitet, kan være dét, der er medvirkende til for alvor at Tudor finder plads på ønskelister hos ur-tosser rundt omkring. Jeg ved, at det gør på min egen. Tudor Black Bay 54 med Oyster stål lænke. Ja tak.
Vi holder dig opdateret
Tilmeld dig til vores mailliste hvor vi sender spændende nyt og gode erfaringer fra vores hverdag.